Zaznacz stronę

Miód Manuka bywa określany mianem „płynnego złota”. Jest rzadko spotykany, wyjątkowy i niezwykle cenny. Można powiedzieć, że stanowi skoncentrowane serum korzystnych dla zdrowia substancji, które występują w innych odmianach miodu, jednak w znacznie mniejszej ilości. Jakie zalety ma zatem spożywanie miodu Manuka i dlaczego warto go wypróbować?

Wypróbuj miód Manuka!

Dlaczego warto wypróbować miód Manuka? Przede wszystkim ze względu na jego właściwości, a dokładnie skoncentrowaną formę składników aktywnych o znanym od wieków działaniu. Jeśli nie lubisz słodkości, ale nadal pragniesz wykorzystywać potencjał leczniczy miodów, odmiana Manuka pozwoli ci zminimalizować codzienną dawkę bez rezygnacji z pełnego działania produktu. Co więcej, miód z Nowej Zelandii nie jest miodem tak słodkim, jak te które znamy w naszym kraju. Można nawet powiedzieć, że stanowi gatunek wytrawny, charakteryzujący się intensywnym kwiatowo-goryczkowym smakiem. Pamiętaj jednak, aby unikać rozcieńczania go w wodzie i przyjmować regularnie – codziennie rano na pół godziny przed śniadaniem.

miód manuka

Miód Manuka – skąd się bierze?

Jedyny oryginalny miód Manuka tworzony z nektaru krzewów manuka, które porastają dziewicze tereny tego kraju. Szczyt kwitnienia tych roślin to okres od listopada do stycznia, dlatego pszczoły mogą pozyskiwać pyłek kwiatowy jedynie przez kilka tygodni w roku. To oraz trudność uzyskania idealnie jednorodnego miodu sprawiają, że jest on szczególnie cenny i wyjątkowy. Poza tym nietuzinkowy jest także proces jego wytwarzania i przechowywania. Miód z Nowej Zelandii na każdym etapie produkcji utrzymywany jest w tej samej temperaturze, która panuje naturalnie wewnątrz ula. Przechodzi również wiele testów jakościowych i jest skrupulatnie oznaczany pod względem zawartości najważniejszego składnika aktywnego miodu – methyloglyoxalu.

Jakie zalety ma miód Manuka?

Miód z Nowej Zelandii zawiera nawet 50 razy więcej methyloglyoxalu niż znane nam gatunki miodów. Czym jest ta substancja? MGO to związek odpowiadający za właściwości lecznicze miodu. W przypadku odmiany Manuka jego stężenie jest naprawdę wysokie, dlatego produkt ten wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Doskonale sprawdza się zatem w okresach różnego typu infekcji i przeziębień. Pomaga między innymi w przypadku bólu gardła, kaszlu i kataru. Niezastąpione okazuje się również jego działanie na skórę. Miód Manuka wspiera leczenie trądziku i trudno gojących się ran, a jednocześnie poprawia ogólną kondycję skóry. Kuracje miodem bardzo często okazują się nawet skuteczniejsze niż te prowadzone przy pomocy niektórych leków z apteki, a jednocześnie pozostają przy tym w pełni naturalne.

Miód Manuka to idealny suplement diety, wspierającej naturalną odporność. Zastosowanie znajduje jednak również w kosmetyce – możesz aplikować go na skórę twarzy, na usta czy dodawać do domowych maseczek na włosy. Poznaj jego unikatowy smak i wypróbuj na sobie skuteczność skoncentrowanej dawki methyloglyoxalu!